Dag van de Adoptie op 8 oktober 2022 te Hidrodoe

Graag nodigen we je uit op de Dag van de Adoptie op zaterdag 8 oktober in Hidrodoe te Herentals.

We hopen op een spetterende dag waar ontmoeting en vorming centraal staan.

Adoptiegezinnen, geadopteerden, kandidaat-adoptieouders en sympathisanten zijn welkom!

Benieuwd wat er allemaal te beleven valt? Het volledige programma kan je hieronder lezen. Inschrijven kan vanaf 1 augustus 2022 via onze website.

We kijken er alvast naar uit. Tot dan?

Het VAG-team.

 

 

 

PROGRAMMA

Waterpret en speelplezier voor klein en groot

ü  Onbeperkte toegang tot het educatief centrum HIDRODOE, exclusief voor VAG

ü  Speeltuin en buitenwaterspeelpark

ü  Springkasteel

ü  Grime

ü  Neem reservekledij mee voor de kinderen!

 

Lezingen

ü  10u15-11u15: Sinds eind 2021 wordt er gewerkt aan een vernieuwd adoptiebeleid waarvan concrete voorstellen eind 2022 aan de Vlaamse Regering worden overgemaakt. Het Vlaams Centrum voor Adoptie licht het actieplan en de werkgroepen toe. Na een overzicht van de inhoudelijke thema’s kunnen vragen gesteld worden.

ü  11u30-12u30: Het Afstammingscentrum blaast haar eerste kaarsje uit. Coördinator Ankie Vandekerckhove geeft uitleg over de werking van dit nieuwe centrum en een toelichting over hun realisaties.

ü  12u30-13u: Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vertelt inspirerend over hun visie en advies inzake interlandelijke adoptie, over het recht van een kind om zijn identiteit te kennen en over het recht van een kind op een goede ontwikkeling.

ü  13u30-15u: Dr. Anneke Vinke is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling bij hulpvragen rond afstand, adoptie, pleegzorg, trauma en gehechtheid. Zij vertelt ons over regulatie van emoties en stress bij adoptiekinderen en geadopteerden. We starten we met een beetje theorie over ons brein en ons stresssysteem: hoe werkt dat nou eigenlijk. We gaan dat ook ervaren en oefenen. Wat kan je doen om van hoge stress naar wat meer regulatie te komen? Is alle ontregeling altijd extra activatie of kan je ook van teveel stress helemaal uit gaan en zo ja wat kan je dan doen om weer in de ‘gewone’ stand terecht te komen. Theorie en oefening wisselen elkaar af en de bedoeling is dat iedereen met één of meer praktische hulpmiddeltjes voor stressregulatie naar huis gaat. 

ü  15u-16u30: Een interactief debat met Lidewij Nuitten en Leentje Lybaert, de makers van VRT-producties We are family en Waar is Mark? Ook de geadopteerden uit deze producties nemen hieraan deel. Jij ook?

ü  Gratis kinderopvang tijdens de lezingen – schrijf hiervoor vooraf in!

 

Workshops voor kind en ouder

ü  11u30-13u: Creatieve workshop rond boeken en verhalen voor kinderen en hun ouders door Jonathan Jetten, adoptievader en auteur van Vulkaankonijn in Lichterlaaie, én illustrator Bert van Waes. Als ‘meester dagdromer’ vertelt Jonathan zijn verhalen en gaat hij in dialoog met kinderen en ouders. De kernthema’s van zijn nieuwste boek Vulkaankonijn in Lichterlaaie zijn adoptie en anders zijn.

ü  13u30-15u: Zomaar uit het niets kwamen Annick Boosten en Myriam Roelandt elkaar tegen. Maar toeval bestaat niet. Samen hebben zij hun hart verloren aan kinderen. Ze beseffen dat moeilijke gespreksthema’s aansnijden in het gezin, in scholen, … zoveel gemakkelijker kan door middel van een boek. Ze verklappen alvast de titel van hun boek: “Wie is toch die vreemde vogel?!“. Kom luisteren naar dit verhaal en beleef het samen met je stoere papa of lieve mama. Wie weet is de vreemde vogel er ook wel echt!

ü  Deze workshops gaan door in beperkte groep. Schrijf hiervoor tijdig in!

 

VAG-boekenstand

Aankoop mogelijk van meer dan 200 adoptiegerelateerde boeken.

 

ShopAdopt

Welkom in de leukste pop-up store voor kleurrijke adoptiefamilies!

 

Diverse infostanden

ü  VCA en de adoptiediensten FIAC, Het Kleine Mirakel, Ray of Hope en Adoptiehuis

ü   Steunpunt Adoptie, a-Buddy

ü  Afstammingscentrum

ü  Geadopteerden verenigingen: Binnenlandsgeadopteerd.be, Stichting Adoptiepedia, Adoptie Schakel, C.A.F.E.

ü  Pleegzorg Vlaanderen

 

Adoptiecafé

Een gesprek met een VAG-contactpersoon (geadopteerde of adoptieouder) is mogelijk. Mail hiervoor naar info@vagadoptie.be en geef door met wie je graag een gesprek wil. Wij gaan dan op zoek naar een geschikte VAG-contactpersoon.

 

Food Truck

Bij de Food Truck kan je doorlopend van 11u tot 15u30 terecht voor keuze uit het broodjesbuffet en heerlijke desserten (inbegrepen in je toegangsticket)

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Inschrijven

ü  Inschrijven kan vanaf 1 augustus 2022 via onze website

ü  Voor vragen of meer informatie kan je terecht bij info@vagadoptie.be

 

Prijs

ü  VAG-leden: 15 euro/volwassene en 7,5 euro/kind jonger dan 12 jaar

ü  Niet-leden: 18 euro/volwassene en 9 euro/kind jonger dan 12 jaar

ü  Inbegrepen in deze prijs: toegang tot HIDRODOE, deelname aan lezingen en workshops, kinderopvang, middagmaal broodjesbuffet en diverse desserten bij Food Truck

ü  Water is gratis – andere dranken zelf aan te kopen in het Watercafé van Hidrodoe

 

Datum en locatie

ü  Zaterdag 8 oktober 2022 van 10u tot 16u30

ü  HIDRODOE, Haanheuvel 7 te 2200 Herentals

ü  Parkeren – de parking bevindt zich op enige loopafstand (10 minuten) van HIDRODOE. Er zal een pendelbusje heen en weer rijden voor wie dat nodig heeft. Je kan ook de auto voorrijden bij HIDRODOE en je passagiers afzetten en dan parkeren op de parking

Schrijf me in

Wil je lid worden?

Als VAG-lid ondersteun je de doelstellingen van VAG en ontvang je :