Dag van de Adoptie - Lees hier wat er te beleven valt !
8 oktober 2022
van 10u tot 16u

Hidrodoe

Haanheuvel 7 te 2200 Herentals

VAG-leden: 15 €/volwassene en 7,5 €/kind (<12j)

Niet-leden: 18 €/volwassene en 9 €/kind (<12j)

Inbegrepen in deze prijs: Toegang tot HIDRODOE, deelname aan lezingen en workshops, kinderopvang, middagmaal broodjesbuffet en desserten bij Food Truck

info@vagadoptie.be

Programma

Een spetterende dag voor jong en oud waarbij ontmoeting en vorming centraal staan.
Adoptiegezinnen, kandidaat-adoptieouders, geadopteerden en sympathisanten zijn welkom!

Waterpret en speelplezier voor klein en groot
Onbeperkte toegang tot het educatief centrum HIDRODOE, exclusief voor VAG
Speeltuin en buitenwaterspeelpark: neem reservekledij mee voor de kinderen!
Springkasteel, schmink, grime, …

Lezingen
– 10u15-11u15: Sinds eind 2021 wordt er gewerkt aan een vernieuwd adoptiebeleid waarvan concrete voorstellen eind 2022 aan de Vlaamse Regering worden overgemaakt. Het Vlaams Centrum voor Adoptie licht het actieplan en de werkgroepen toe. Na een overzicht van de inhoudelijke thema’s kunnen er vragen gesteld worden.
– 11u30-12u30: Het Afstammingscentrum blaast haar eerste kaarsje uit. Coördinator Ankie Vandekerckhove geeft uitleg over de werking van dit nieuwe centrum en een toelichting over hun realisaties.
– 12u30-13u: Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vertelt inspirerend over hun visie en advies inzake interlandelijke adoptie, over het recht van een kind om zijn identiteit te kennen en over het recht van een kind op een goede ontwikkeling.
– 13u30-15u: Dr. Anneke Vinke is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling bij hulpvragen rond afstand, adoptie, pleegzorg, trauma en gehechtheid. Zij vertelt ons over de regulatie van emoties en stress bij adoptiekinderen en geadopteerden. Na een theoretische inleiding maken we tijd voor oefeningen en vragen.
– Gratis kinderopvang tijdens de lezingen. Schrijf hiervoor vooraf in!

Workshops voor kind en ouder
– 11u30-13u: Creatieve workshop rond boeken en verhalen voor kinderen en hun ouders door Jonathan Jetten, adoptievader en auteur van Vulkaankonijn in lichterlaaie, én illustrator Bert van Waes. Als ‘meester dagdromer’ vertelt Jonathan zijn verhalen en gaat hij In dialoog met kinderen en ouders. De kernthema’s van zijn nieuwste boek Vulkaankonijn in lichterlaaie zijn adoptie en anders zijn.
– 13u30-15u: Zomaar uit het niets kwamen Annick Boosten en Myriam Roelandt elkaar tegen. Maar toeval bestaat niet. Samen hebben zij hun hart verloren aan kinderen. Ze beseffen dat moeilijke gespreksthema’s aansnijden in het gezin, in scholen, … zoveel gemakkelijker kan door middel van een boek. Ze verklappen alvast de titel van hun boek: “Wie is toch die vreemde vogel ?!’. Kom luisteren naar dit verhaal en beleef het samen met je stoere papa of lieve mama. Wie weet is de vreemde vogel er ook wel echt!

VAG-boekenstand
Aankoop mogelijk van meer dan 200 adoptiegerelateerde boeken. Neem voldoende cash geld mee als je boeken wil aankopen of doe je aankoop via de VAG-boekenwebshop 

ShopAdopt – De leukste pop-up store voor kleurrijke adoptiefamilies!

Diverse infostanden

Vlaams Centrum voor Adoptie, Steunpunt Adoptie en a-Buddy
Adoptiediensten Adoptiehuis, FIAC, Het Kleine Mirakel en Ray of Hope
Afstammingscentrum
Geadopteerden verenigingen: Binnenlandsgeadopteerd.be, C.A.F.E., Adoptie Schakel, Stichting Adoptiepedia, …
Pleegzorg Vlaanderen

Adoptiecafé
Een gesprek met VAG-contactpersoon (geadopteerde of adoptieouder) is mogelijk. Mail hiervoor vooraf naar info@vagadoptie.be 

Food Truck
Bij de Food Truck kan je terecht voor een broodjesbuffet en heerlijke desserten (inbegrepen in je toegangsticket).

Schrijf me in

Wil je lid worden?

Als VAG-lid ondersteun je de doelstellingen van VAG en ontvang je :