Vormingsavond Onzichtbaar, het bijzondere verhaal van een adoptie
24 maart 2022
van 20u tot 22u30

De Geesten, zaal ’t Klaske

Waterstraat 12

2180 Ekeren

€ 8 per persoon

info@vagadoptie.be

Inhoud van de vorming

Deze vorming werd helaas meermaals uitgesteld omwille van de coronapandemie. In 2022 plaatsen we deze vorming graag opnieuw op de VAG-agenda en willen we graag dit taboe doorbreken.

Bij adoptie denken we spontaan aan blanke ouders met buitenlandse kinderen, terwijl er een verschuiving is naar steeds meer binnenlandse adopties. Lieve Van Beeck is één van de vele binnenlands geadopteerde volwassenen in Vlaanderen. Als Belg in België geadopteerd zijn zorgt vaak voor een identiteitscrisis vanaf de puberteit. “Je bent met je gat in de boter gevallen” of “Je hebt toch een beter leven gekregen”, wat vaak voor buitenlandse adopties gebruikt wordt, is een moeilijk te aanvaarden argument bij binnenlands geadopteerden.

De taboes bij de binnenlands geadopteerde volwassenen zijn zeer talrijk, want “Je ziet het niet, dus hoeft er niet over gesproken te worden”, denkt men. Maar niets is minder waar. Lieve Van Beeck wil het onzichtbare een gezicht geven, het onuitgesprokene uitspreken. Vanuit haar eigen leven en haar werk als psychotherapeut, weet Lieve hoe moeilijk het is om dit taboe te doorbreken. In de eerste plaats door de existentiële loyaliteit die elke geadopteerde voelt tegenover zijn of haar biologische ouders en de dankbaarheid die wordt gevoeld tegenover de adoptieouders. Deze plicht tot dankbaarheid leidt vaak tot het gevoel van nergens thuis te horen en geen ‘grond’ te hebben. Je wil eigenlijk graag blij zijn omdat je geadopteerd bent, maar je wil ook verdrietig zijn omdat je geadopteerd bent. Dat zorgt voor veel verwarring.

Tijdens deze avond kan het boek ‘Onzichtbaar, het bijzondere verhaal van een adoptie’ aangekocht worden.

Spreker

Lieve Van Beeck is psychotherapeut en binnenlands geadopteerde. Recent verscheen haar eerste boek ‘Onzichtbaar, het bijzondere verhaal van een adoptie’

Voor wie?

Voor (kandidaat)adoptieouders, geadopteerden en geïnteresseerden

 

Schrijf me in

Wil je lid worden?

Als VAG-lid ondersteun je de doelstellingen van VAG en ontvang je :